Koncepcja Rosenthal Junto czerpiąc z natury tworzy interesującą kolekcje wykonaną z dwóch różnych materiałów ceramicznych – surowej, ciężkiej i prostej kamionki oraz błyszczącej, lżejszej i majestatycznej porcelany. Również kolorystyka Junto nawiązuje do naturalnych odcieni ziemi i drewna – Junto Slate grey, Junto Bronze i Junto Pearl grey oraz głębokiego oceanicznego błękitu – Junto Ocean blue, ostatecznie łącząc te wszystkie barwy z czystą, organiczną bielą – Junto White. Matowe powierzchnie kamionki w połączeniu z blaskiem porcelany stanowią idealne tło dla wszelkiego rodzaju potraw o wyrazistych kolorach.
Linia Rosenthal Mesh powstała we współpracy hiszpańskiej projektantki Gemmy Bernal z rodzimymi szefami kuchni. Idealnie wpasowuję się w specyfikę kuchni południowej Europy, jak i stanowi doskonałą oprawę dla serwowania przystawek, amuse bouche czy ekspozycji bufetowej. Nazwa tej kolekcji oznacza fakturę całej linii, którą jest delikatna siateczka, czyli mesh.
Epoque to ponadczasowa kolekcja Rosenthal dedykowana tylko i wyłącznie branży HoReCa. Z tej linii wywodzi się m.in. grupa dodatków bankietowych i cateringowych Accenti, a marka Versace zdecydowała się uszlachetnić formę Epoque swoimi dekoracjami. Szeroka gama produktów, ich kształt, grubość, wyważenie oraz wytrzymałość i praktyczność sprawiają, iż kolekcja Epoque doskonale sprawdza się przy każdego typu serwisie i jest w stanie sprostać wszystkim potrzebom kultury stołu. Tym samym jest bezspornym bestsellerem Rosenthala.
Kolekcja Accenti to odpowiedź marki Rosenthal na potrzeby kuchni fusion. Łączenie tradycji kulinarnych różnych kultur oraz tworzenie nowych smaków wymaga niezwykłej prezycji, wiedzy, umiejętności i kunsztu. W kuchni fusion każdy etap tworzenia ma niebagatelne znaczenie – od mieszania smaków, sposobu przyrządzenia do podania potraw. Elementy kolekcji Accenti spełniają wszelkie wymogi stawiane przez najbardziej wymagających szefów kuchni.
Kolekcja Jade wyróżnia się wśród pozostałych linii marki Rosenthal nie tylko charakterystycznym odcieniem bieli bone china i niezwykłą przejrzystością, ale również prostym, ponadczasowym wzornictwem. Jade doskonale sprawdza się w praktycznym użyciu oferując porcelanę charakterystyczną dla kuchni świata. Znajdziemy tu np. gaiwan, miseczki do mezze, czarki arabskie, czy zestawy do sushi. Funkcjonalność tej kolekcji docenił m.in. berliński hotel Waldorf Astoria.
Loft by Rosenthal to linia porcelany prostej w formie delikatnie zdobionej cieniutkimi prążkami. Duża gama elementów, dzięki swoim prostym kształtom i uniwersalnemu zastosowaniu, świetnie sprawdzi się restauracjach i kawiarniach o każdym profilu. Ze względu na połączenia talerzy kwadratowych i prostokątnych z różnego rodzaju miseczkami, a także szeregiem specjalnych dodatków, jest to serwis szczególnie polecany do serwowania dań kuchni azjatyckiej.
Istnieje wzornictwo, które mimo upływu czasu cieszy się takim samym zainteresowaniem teraz, jak i przed wiekami. Takim niekwestionowanym ponadczasowym klasykiem jest kolekcja Rosenthal Monbijou. Porcelana o cylindrycznej formie zdobiona jest reliefami nawiązującymi do stylu epoki rokoko. Linia Monbijou sprawdzi się zarówno w tradycyjnych wnętrzach, podkreślając ich charakter, ale także w typowo nowoczesnych przełamując konwenanse stylistyki.
In.Gredienti to kolekcja porcelany Rosenthal, której głównym zamysłem jest stworzenie wyjątkowej kompozycji na talerzu i takie podanie potrawy, by kolejno pobudzać wszystkie zmysły. Estetyka wizualnego serwowania, podsycenie aromatu dania aż do delektowania się smakiem powodują, że menu prezentowane na talerzach i w miseczkach In.Gredienti staje się prawdziwym
dziełem sztuki kulinarnej.
Serwis Aida odznacza się elegancką bielą, szlachetną formą, klasycznym designem, ale jednocześnie bardzo szeroką paletą produktów dostosowanych do potrzeb dzisiejszej gastronomii, jak i kuchni świata. Znajdziemy tu m.in. czarki arabskie, miseczki do mezze, gajwan, karafki do sosu sojowego, podstawki do pałeczek itp. Aida jest kolekcją, która idzie z duchem czasu oferując zarazem eleganckie nakrycie stołu.
A’ LA CARTE
Koncept A la Carte jest nowatorskim podejściem 2 projektantów – Robina Platta oraz Carin Young. Tworzy go 6 form: Poncho, Scoop, Origami, Tatami,Papyrus oraz Nimbus, które tak jak danie w karcie można dobierać i zamawiać. Dzięki temu serwujemy nie tylko różnorodnie, ale i z fantazją. Każda z 6 form bazuje na 3 elementach tak, aby móc podać przystawkę bądź zupę, danie główne i deser.
Serwis Cupola uznawany jest za jeden z najlepszych serwisów dedykowanych gastronomii. Profesjonalizm jego konstrukcji można odkryć, w każdym detalu . Łatwość w noszeniu i chwytaniu, wyważenie, możliwość sztaplowania, krawędzie wykończone tak, by napoje/płyny nie kapały podczas nalewania to tylko niektóre przykłady jak praktyczna jest ta kolekcja.
DAILY LIFE
To nietuzinkowa kolekcja o zabawnej formie przypominającej plastikowe talerze i papierowe kubki. W ten sposób Daily Life nawiązuje swoją konwencją do obecnych czasów oraz trendów serwowania w naczyniach jednorazowego użytku. Realne oddanie kształtów oraz wielofunkcyjność produktów, których jest jedynie 5, potwierdza jak innowacyjna i przemyślana jest ta kolekcja.
FREE SPIRIT
Projektując linię Free Spirit Robin Platt w serii linii i krawędzi zamknął pewien rodzaj energii. W ten sposób biała, prosta porcelana dzięki swojej konstrukcji staje się formą dynamiczną, a każde dania podane na talerzach, bądź miskach Free Spirit zyskuje tym samym niekwestionowaną ekspresywność, nie tylko smakową, ale i wizualną.
MEDAILLON
Medalion to forma, która od razu przywodzi na myśl klasyczną, tradycyjną, białą porcelanę gastronomiczną. Talerze o dużej powierzchni bez kołnierza z lekko uniesionym i wzmocnionym brzegiem, klasyczne talerze głębokie oraz cylindryczne filiżanki, miski, bulionówki i sosjery, nieskazitelność linii i kolor czystej bieli to cechy charakterystyczne tego serwisu.
ONO
Serwis ONO Thomas Rosenthal to propozycja dla barów szybkiej obsługi, małych punktów oraz różnego typu konceptów gastronomicznych. Ideą tej linii jest szybki serwis, dlatego porcelana ta ma prostą budowę, zaokrągloną formę, biały kolor, a masa porcelanowa jest grubsza niż w innych kolekcjach, aby maksymalnie zwiększyć jej odporność na wstrząsy i uszkodzenia. To co w linii ONO jest wyjątkowe to jej wielofunkcyjny design – małe talerzyki mogą być zarówno spodkami do filiżanek, pokrywkami do misek, jak i talerzami do serwowania. Również inne elementy tej kolekcji dają ciekawe, a przy tym praktyczne opcje serwowania potraw.
TAC
TAC to jeden z najbardziej znanych serwisów marki Rosenthal zarówno ze względu na swoją historię, jaki i źródło pochodzenia. Projekt TAC w 100% wpisuje się i oddaje wszelkie założenia koncepcji Bauhaus będąc autentyczną ikoną sztuki użytkowej. Jego twórca Walter Gropius połączył delikatność porcelany z jej czystą, prostą, aczkolwiek geometryczną formą tworząc ponadczasową linię przedmiotów użytkowych sygnowanych logo Rosenthal.
YONO NOVO
Yono Novo to nowoczesny, funkcjonalny serwis. Ze względu na jego optymalny kształt oraz odcień bieli można go dowolnie łączyć z innymi kolekcjami Rosenthal, Arthur Krupp czy Arzberg. Dodatkowo kołnierze talerzy Yono Novo dzięki swojemu delikatnemu uwypukleniu wzmacniają i zabezpieczają krawędź przed uderzeniami oraz nadają porcelanie stabilność.
NENDOO
Organiczna forma talerzy Nendoo kształtem nawiązująca do struktury kremu, który podczas mieszania układa się w charakterystyczne fale i koła, idealnie odbija i załamuje światło padające na jej powierzchnie eksponując biały kolor porcelany oraz danie na niej podane. Tym samym powierzchnia talerzy i mis staje się swego rodzaju sceną teatralną, w której głównym bohaterem jest działo podane przygotowane przez szefa kuchni.
NIDO
Nido to śmiały projekt Konstantina Grcica, który idealnie oddaje założenia obecnych koncepcji gastronomicznych. Estetyka, funkcjonalność, różnorodność i możliwość kombinacji oraz zestawiania to są wartości , które ceni się dzisiaj najbardziej i które widać w linii Nido. Ponadto szerokie lustro talerzy i półmisków oraz lekko podniesione i wzmocnione krawędzie to atuty, które w porcelanie gastronomicznej mają niebagatelne znaczenie.
TREND
Trend Thomas Rosenthal to typowy serwis gastronomiczny o wzmocnionej konstrukcji i szerokiej gamie elementów, które można sztaplować. Serwis ten wyróżnia się pośród pozostałych wyjątkowy odcień bieli dekorowanej wieloma mikroskopijnymi paseczkami, które tworzą efekt lekko barwnej i lśniącej glazury.